bruggen en duikers Castellum, Houten

bruggen Castellum, Houten

Voor de verbindingen naar Castellum zijn er twee typen bruggen ontworpen en één type duiker. De bruggen en duikers hebben eenzelfde robuuste uitstraling, geïnspireerd op romaanse voorbeelden met een eigen vertaling naar plek en gebruik. Ze vormen een mooie overgang naar het losse, ietwat ruige landschap van het Carré.

De bruggen en duikers zijn gemetseld en de stenen sluiten aan op de gevels van de woningen in Castellum. De fietsbruggen van de noord-zuidroute hebben een laag gemetselde keermuur met een betonnen deksloof en een half stalen hekwerk. De fietsbruggen op de oost-westroute zijn geschikt voor calamiteitenverkeer en te herkennen aan de hogre keermuren met een lage stalen leuning. Deze vormgeving is ook gebruikt voor de duikers. Door het gebruik van een zwarte steen die iets wat terug ligt in het beeld, wordt bij de duiker de suggestie van een brug gegeven. De hoeken van de keermuren van de bruggen en duikers zijn afgewerkt met een ornament van beton.

Op de bruggen en duikers zijn de (fiets-)rijstroken duidelijk gescheiden van de voetpaden. In totaal zijn er 6 zes bruggen en 2 duikers.