tlu nu!

Met het aanplanten van alle bomen en planten zijn de eerste twee fasen van het project De Kwekerij in Utrecht bijna gereed. Hiermee is Utrecht niet alleen 6 markante woontorens rijker, maar ook een bijzondere buitenruimte met veel groen.

Voor deze opdracht van Jebber heeft tlu landschapsarchitecten samengewerkt met de architect (Arons & Gelauff architecten) aan een mooie verbinding tussen buitenruimte en gebouwen (woningen voor studenten en starters). Zo is het kleurenpallet van de gevelbekleding geïnspireerd op de bomen die rondom de gebouwen worden geplant. En het hoekige lijnenspel van de gebouwen komt terug in de bijzondere zeshoekige betontegels. Deze tegels zijn speciaal voor dit project ontwikkeld met Studio Wae en zijn circulair: voor 76% gemaakt van gerecyclede betontegels. De hoeveelheid verharding is tot een minimum worden gehouden.

Bij de projectontwikkeling van De Kwekerij, voormalig KPN-terrein, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Al eerder is een atoombunker in dit terrein getransformeerd in een vijver met de functie om hemelwater te bergen. De daken en buitenruimte zullen afgekoppeld worden op de bunkervijver. De vijver zelf wordt betreedbaar doordat er vlonders en looproosters zijn aangebracht. Daarmee wordt zowel de oude als de nieuwe functie van de bunker zichtbaar. Het projectteam werkte in opdracht van Jebber en bestaat uit tlu landschapsarchitecten (ontwerp), IV infra (technische uitwerking), CAE (constructieve ontwerp), Lagemaat (uitvoering) en Van der Werf Waterplantenspecialist (vijverbeplanting).

Bij de keuze van de plantsoorten is zo goed mogelijk op de biodiversiteit gelet. Aan de rand van het terrein staan verschillende soorten bomen, elk door naam gekoppeld aan een specifiek gebouw. Als onderbegroeiing zijn enkele heesters gebruikt die zijn geplaatst in een groenblijvend tapijt.
De verschillende plekken waar mensen het terrein betreden of waar focuspunten van bezigheid zijn, vallen op door beplanting die meerstammig is of kleurrijk. Aan deze plaatsen zijn zitmogelijkheden gekoppeld.
Waar de bomen de rand van het terrein accentueren en de gebouwen op menselijke schaal brengen, wordt in het ‘binnegebied’ bij de vijver de openheid van het terrein behouden. Gekoppeld aan de bunkervijver zijn veel siergrassen gebruikt, waar doorheen verschillende paden lopen. Het hele seizoen is er wel iets aantrekkelijks te zien.

Later volgen fase 3 en 4, waarvan de voorbereidingen in volle gang zijn, maar Utrecht is nu al een (architectonisch) bezienswaardigheid rijker!

Projecten op de kaart