Castellum

Castellum

Castellum is de naam van het nieuwe centrum van Houten-zuid. Het heeft een rechthoekige vorm als een oude Romeinse vesting en een mediterrane uitstraling, geïnspireerd op vele oude stadjes. Zo hebben de woningen flauwe daken en lichtgekleurde, grote dakpannen, de gevels warme tinten en veelal smalle, hoge ramen met af en toe luiken. Het nieuwe centrum legt daarmee een verband tussen het heden en de Romeinse wortels van Houten.

Stedelijk – De straten zijn smal, de verharding is rustig van karakter en loopt van gevel tot gevel. De pleinen zijn ingericht als ontmoetingsruimtes; hier staan boomsoorten die ook voorkomen in zuidelijk Europa. De speciaal voor de pleinen ontworpen meubilair versterkt de ontmoetingsfunctie, een plek waar van alles kan: wonen, werken, winkelen en recreëren.

Duurzaam – Regenwater is in principe schoon en hoeft niet gezuiverd te worden. Daarom wordt het regenwater in principe direct naar het water rondom het Castellum geleid. Het water van de daken aan de rand wordt op een zichtbare manier op de omringende gracht geloosd. Het water van de daken die niet aan de rand liggen, wordt zo mogelijk zichtbaar, via een regenwaterput naar de gracht geleid. Hiermee draagt het Castellum zijn steentje bij aan een duurzame leefomgeving.

Knooppunt – Castellum vormt het knooppunt van Houten Zuid. Hier komen fietsroutes bij elkaar, er is een treinstation en zijn er de winkels voor de omgeving. Al het verkeer komt over bruggen, liggend in het groengebied Carré, Castellum binnen. tlu landschapsarchitecten ontwierp deze robuuste bruggen en sluiten naadloos aan op de woningen.

Op maat – Veel elementen in Castellum zijn speciaal ontworpen voor dit gebied. Voorbeelden hiervan zijn de afkoppelstenen, de plint en loopstrook van bijzondere betonplaten en het zitmeubilair. Deze elementen zijn van beton gemaakt; met veel zorg is het gedetailleerde ontwerp uitgevoerd.