bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft in natuurgebeid de Oisterwijkse Bossen en Vennen een vernieuwende bezoekersformule gerealiseerd in de voormalige horecagelegenheid Groot Speijck. Geen traditioneel bezoekerscentrum, maar een combinatie van een sfeervolle bezoekersvoorziening en horeca. tlu landschapsarchitecten maakte in samenwerking met FBW Architecten een concept voor het gebouw en omgeving.

Groot Speijck – Het gebouw Groot Speijck dateert uit 1932. Foto’s van het oorspronkelijke pand geven een beeld van een huis met veranda, midden in het bos. De foto straalt een enorme sfeer uit, je zou er zo weer gaan zitten met een kopje koffie, de zon gefilterd door de bladeren.

Concept – Door FBW Architecten en tlu landschapsarchitecten is een gezamenlijke visie ontwikkeld op gebouw en omgeving. Daarbij is gezocht naar behoud van sfeer en allure van het oude groot Speijck in het licht van nieuwe eisen van deze tijd. Zoals grotere ruimtes voor bezoekers en werkruimtes voor Natuurmonumenten. In het terrein rondom zal het parkeervraagstuk beter worden geïntegreerd in de bosrijke omgeving.