centrum Naarden-Vesting

herinrichting Marktstraat & Catttenhagestraat, Naarden-Vesting | 2010

Naarden-Vesting is een kleine, vrijwel originele vestingstad. Er was behoefte aan een duidelijke structuurvisie, op basis waarvan een herinrichtingsplan voor het centrum kon worden gemaakt. tlu landschapsarchitecten heeft dit masterplan gemaakt. Doel was de verkeersstromen op een logische manier te bundelen, de economische dragers (winkels, horeca) bereikbaar te houden en het verblijfsklimaat, de leefbaarheid en beleefbaarheid te verbeteren. Na het masterplan volgde het inrichtingsplan dat ook door tlu landschapsarchitecten is ontworpen, in samenspraak met gemeente Naarden en participatie van bewoners.

De verharding is van gevel tot gevel vervangen (de rijloper is van hergebruikte klinkers), er is nieuw straatmeubilair geplaatst en de karakteristieke stoepjes zijn opnieuw gemetseld. Bijzonder element is de blauwe lijngoot die tevens aanduidt wat de parkeerzone is. Beide straten zijn ingericht volgens het Shared Space principe. Alle gebruikers bewegen zich op één niveau. Daarmee is het mogelijk om de straten autoluw te maken, zonder ‘autonome’ verkeerskundige maatregelen. Het straatbeeld is zichtbaar verbeterd en er is weer volop leven in de straten!

Voor dit project is door tlu straatmeubilair ontworpen: lichtmasten, afzetpalen van natuursteen, terrasafscheidingen middels plantenbakken tussen twee fietsnietjes en fietsnietje met oplaadpunt voor elektrische fietsen/scooters. De elementen van metaal zijn gecoat in de karakteristieke kleur monumentengroen. Daarmee passen de elementen zeer goed in het straatbeeld van Naarden-Vesting.