Kulturhus, IJsselmuiden

Kulturhus, IJsselmuiden | 2012

Een nieuw plein voor IJsselmuiden – Centraal in het Sonnenbergkwartier is het Kulturhus gebouwd. Hier zijn huisartsen, fysiotherapeuten, apotheek, buurthuis, muziekschool, basisschool en een kinderdagverblijf gehuisvest. Op de verdiepingen zijn appartementen. Het terrein rond het Kulturhus is zo ingericht, dat alle gebruikers gemakkelijk hun weg kunnen vinden en bovendien een aangename (verblijfs)plek aantreffen.

Gebakken klinkers zetten de toon – Hoewel het terrein uiteenvalt in diverse bestemmingen, zoals parkeer-, school- en verblijfsplein, is het als ruimtelijk geheel ontworpen. Zo zijn consequent paarsbruine gebakken klinkers toegepast. Een duurzaam materiaal dat qua kleur goed combineert met de onderrand van het gebouw en de schanskorven kleuren bij de rest van het gebouw.

Meervoudig ruimtegebruik – Er zijn zo min mogelijk obstakels en zo veel mogelijk meervoudig ruimtegebruik. Zonder parkeerindeling op de boomrijke parkeervelden, kunnen deze in het weekend als spelplek dienen. Het schoolplein is openbaar, zodat de speeltoestellen ook buiten schooltijden bruikbaar zijn. De verhoogde rand om het grasveld is eenzitplek in de zon, maar ook een evenwichtsbalk. En de sloot langs het gebouw, schept niet alleen ruimte tot aan de weg, maar wordt ook gebruikt om dakwater op af te koppelen.