Cruquius, Amsterdam

Cruquius, Amsterdam | 2010

Het Cruquius terrein is een bijzonder gelegen eiland, als kopstuk van de Oostelijke Haveneilanden en met aan alle kanten zicht op water. tlu landschapsarchitecten heeft voor deze prijsvraag een ontwikkelingsstrategie bedacht waarin de openbare ruimte als motor dient voor de ontwikkeling van het gebied.

Het Cruquius terrein wordt omringd door een ‘fast’ zijde: het Amsterdam-Rijnkanaal en door de ‘slow’ zijden van Zeeburgerpad en de Entrepothaven.

Op de kop van Cruquius zijn weidse zichten over het IJ mogelijk. Om het water leef- en beleefbaar te krijgen en de kwaliteit te behouden tijdens bouwactiviteiten lopend over 5, 10 misschien wel 20 jaar worden steeds andere plekken aan en langs het water gecreëerd.

De ontwikkelingsstrategie voor Cruquius is gelijk aan die van een schuifpuzzel. De puzzel schuift met openbare plekken. De korrel van de plekken is in het begin groot en er is een hoge mate van tijdelijkheid. Later is de korrel kleiner en wordt aan deze locaties meer vastigheid toegekend. Tijdens de fasering is er voortdurend iets te beleven, terwijl er ook rust en ruimte te vinden is.