De ontwikkeling van woonwijk Lingedonk in Geldermalsen, aan de westzijde van het station en op korte afstand van de rivier de Linge, is recente feestelijk afgerond. De wijk ligt op een unieke locatie waarin ecologie, ruimtelijke kwaliteit, sociale functies en bereikbaarheid zorgvuldig zijn samengebracht. tlu landschapsarchitecten was betrokken bij het maken van de verkaveling en het inrichtingsplan van de openbare ruimte, inclusief het Stationsplein. De planvorming speelde vanaf circa 2012, met opleveringen tussen 2017 en 2024. De ontwerpvisie zette in op een landschappelijke overgangszone tussen stad en rivier, met een duidelijke ecologische structuur. De wijk is kleinschalige opzet en zorgt voor een dorps karakter. De entree van de woonwijk ligt aan het stationsplein die zo zijn eigen behoeftes en voorzieningen heeft.
Natuurontwikkeling als eerste – Eén van de eerste zichtbare werkzaamheden op het terrein was de aanleg van een natuurgebied met waterpartij, gelegen tussen de woonwijk en de rivier de Linge in. Rondom de waterpartij zijn er wandelpaden die worden gemaaid in het gras. In de loop der tijd hebben de in de omgeving aanwezige Robinia’s de oevers redelijk overgenomen maar ook staan er nog de elzen en wilgen die hier zijn aangeplant. Het hele natuurgebied ligt een stuk lager (want is in feite een uiterwaarde van de Linge) dan de woonwijk en wordt daardoor een op zichzelf staand gebied: gemakkelijk bereikbaar maar duidelijk los van het bewoonde deel. Het landschap komt echter wel de wijk binnen via de hofjes: het groen hierin is verlaagd aangelegd om hemelwater eropaf te kunnen voeren en maakt de verbinding met het achterliggende landschap duidelijk.
Een sociale én functionele laag in het landschap – Bijzonder aan Lingedonk is de verweving van zorg, onderwijs en wonen binnen het landschappelijk raamwerk. Zo huisvest de wijk een middelbare school die bewust is ingebed in het wijkweefsel, met zichtlijnen naar de centrale groenzones. Ook zorgfuncties zijn prominent aanwezig, waaronder een woonzorgcomplex voor mensen met dementie (Het Gastenhuis), woningen voor mensen met een verstandelijke beperking en begeleid wonen, allen met hun eigentuinen. De inpassing van deze functies in de openbare ruimte is zeer zorgvuldig gedaan waardoor het onderdeel is van het gebied en niet ‘afzonderlijke eilandjes’ bij een woonwijk.
Duurzaamheid en materialisatie – De inrichting van de openbare ruimte volgt een waterrobuuste strategie met infiltratievoorzieningen, halfopen verhardingen en open water. Groene hagen begeleiden je door de wijk. Inheemse boomsoorten en bloemrijke graszones dragen bij aan klimaatadaptatie en ecologisch functioneren.
Stationsplein – Een belangrijk onderdeel is het ontwerp van het Stationsplein. Via een participatietraject is door MTD landschapsarchitecten is er een schetsontwerp gemaakt. Op basis van dit schetsontwerp heeft tlu landschapsarchitecten het ontwerp verder uitgewerkt. Bij een stationsgebied is routing en zien waar je naar toe moet heel belangrijk. Met de randvoorwaarden van ProRail is de fietsenstalling in het gebied ingepast. Lange zichtlijnen maken deze stalling bruikbaar, maar ook alle mogelijkheden om de stalling in te komen. Wanneer mensen vanuit de tunnel onder te spoor door op het overzichtelijke plein komt, vallen de lange zitranden met plantvakken op en de ruimte die er is. Wat niet opvalt zijn de auto’s op het parkeerterrein op het plein: die is verlaagd aangelegd waardoor de aangelegen Genteldijk ook werkelijk een dijk blijft.
Deze opdracht heeft tlu landschapsarchitecten uitgevoerd in opdracht van Dura Vermeer.