tuin Rhijnlust, Utrecht

tuin Rhijnlust, Utrecht | 2011

Het statige pand Rhijnlust aan de Leidsevaart in Utrecht is jaren lang in gebruik geweest door de Rijks Hogere Tuinbouwschool en is daarna tijdelijk verhuurd. Sinds een jaar is het weer in particulier bezit, maar wordt gesplitst bewoond.

Het pand mist ondanks oorspronkelijkheid en fraaie monumentale bomen in de tuin, een samenhangende uitstraling. Dit komt onder meer door een recente uitbouw (moderne stijl), een voortuin die bestaat uit twee delen en ‘restant’ beplantingen uit de tijd van de Tuinbouwschool.

Ontwerpmiddelen – Het is de insteek van tlu landschapsarchitecten om de diverse gezichten van het pand en het terrein tot één geheel te maken. Middelen die we hiervoor onder meer inzetten zijn het doortrekken van het grindvlak waarin hardstenen tegels worden gelegd (deze materialen sluiten aan op het karakter van het oude pand en de nieuwe uitbouw). Een groot plantvak met vaste planten, winterbloeiende heesters en veel witte narcissen. Het kleinere plantvak krijgt buxusbollen en sieruien. Rond de oude boom wordt een bijzondere bank gemaakt en langs de hele erfgrens komt het originele hekwerk.