recreatieplas Rietplas, Houten

recreatieplas Rietplas, Houten

In Houten Zuid is een recreatieplas met park aangelegd met stranden, speelruimte, vissteigers en natuurzones. Middenin het dichtbebouwde gebied kunnen bewoners genieten van vergezichten over het water en zijn recreatiemogelijkheden op korte afstand aanwezig.

Inspiratiebron voor het ontwerp was de oorsprong van het landschap. Zo komt de ‘meanderende’ vorm van de plas voort uit het stromende karakter van de voormalige Kromme Rijn.

Het zwemwater wordt gevoed door kwelwater en neerslag en heeft wisselende waterstanden. Vormgeving en detaillering van oevers en voorzieningen maken deze dynamiek beleefbaar. Drijvende vlonders stijgen en dalen mee met de waterspiegel en oevers verdwijnen bij hoog water. Elk seizoen krijgt zo zijn eigen sfeer en mogelijkheden tot gebruik.

Voor de jongeren heeft tlu landschapsarchitecten een bijzondere ontmoetingsplek ontworpen: het strandeiland, van de oever gescheiden door een trekpont. Hier kunnen de jongeren afspreken, het eiland is gedurende de zomermaanden hun domein. In de winter maken trekvogels gebruik van de waterplas en de eilanden.

De gehele plas heeft openbare oevers, ontworpen voor spel, verblijf, recreatie en natuur. Behalve de plas met oevers heeft tlu landschapsarchtiecten bruggen (Kniphoekbrug en Domeinbrug), duikers, vlonders en spelelementen ontworpen.