Halde Lohberg Nord, Duitsland

Halde Lohberg Nord, Duitsland

tlu landschapsarchitecten wint de 1e prijs in de internationale en besloten prijsvraag met het ontwerp voor de inrichting van een zogenaamde Halde, Halde Lohberg Nord, een immense berg afval uit de mijn-industrie.

De essentie van het ontwerp zit in het ontsluiten van de berg en het bruikbaar en beleefbaar maken van de enorme afmetingen. In het ontwerp is gebruik gemaakt van de mogelijkheden die,  ruimte, uitzicht, wind en extreme afmetingen bieden. Boven op de berg ontstaat een gevoel van nietigheid en vrijheid. De bezoeker zal de gebruiksmogelijkheden van deze plek gaan ontdekken.

Het eerste niveau (108 meter) wordt geasfalteerd waardoor er een enorme ruimte ontstaat voor skaten, joggen, vliegeren en andere gebruiksvormen. Het hoogste niveau (124 meter) wordt gevormd door een hoge muur van schanskorven gevuld met puin, die als een bastion uittorent boven de beplanting. Langs de rand van de muur straalt ’s nachts een LED-lichtlijn het landschap in. Een ‘berg’ gemaakt door mensen, die zich onderscheidt van het omringende landschap door vormgeving en gebruik en zich profileert als een baken in het landschap.