Edisonbaan, Nieuwegein

In opdracht van Bouwhuis Groep heeft tlu landschapschapsarchitecten de herinrichting van de buitenruimte van de Edisonbaan in Nieuwegein mogen vormgeven. Het voormalige kantoorterrein kenmerkt zich door de centrale parkeerplaats omsloten door gebouwen met daar rond een speelse groene rand.

Groen De oude kantoorpanden sluiten het parkeren binnen waardoor er een groene buitenrand ontstaat. Diversiteit aan bomen, een slingerend schelpenpad, speling met reliëf en vijf unieke terrassen met zicht op de omgeving geven deze buitenruimte een kleinschalig karakter. (Deze kwalitatieve ruimte hebben we dan ook zo gelaten, hier en daar wat versterkt maar vooral een frisse opknapbeurt gegeven. Ook zijn hier de fietsenstallingen geplaatst voor de bewoners, allemaal in stijl met de bestaande vormgeving.)

Op de oude parkeerplaats stonden tussen de parkeervakken hoge hagen die op een speelse manier werden doorsneden door een slingerende afwateringsgoot. Deze elementen, eigen aan deze locatie, hebben we behouden en extra geaccentueerd. De hagen zijn vervangen door jongere exemplaren en de parkeervakken die worden doorkruist door de goot, zijn uitgevoerd in grasbetontegels en de bomen in de haag verschillen op deze plekken van soort met de rest van de parkeerplaats.

Verder zijn de rokken van heesterbeplanting rond de gebouwen vervangen door grote groepen vaste planten en solitaire heesters. Dit geeft een rondgang rond het terrein het jaar rond kleur en bewoners kunnen aangenaam vertoeven op hun eigen terrasjes.

Parkeren Het parkeren blijft een centrale rol vervullen op het terrein, met extra bezoekersparkeerplaatsen aan de noordzijde. In vormgeving verschillen vaste- en bezoekersparkeerplaatsen duidelijk in vorm; die laatste zijn in grasbetontegels waardoor het groene karakter van de groene rand behouden blijft en het extra verhard oppervlak beperkt blijft.

https://www.bouwhuisgroep.nl/

[/one_half]