centrum Zeist

centrum Zeist | 2009

De herinrichting van het historisch centrum van Zeist is door tlu landschapsarchitecten vanaf het stedenbouwkundig masterplan tot en met de detaillering van de inrichting in zijn geheel uitgewerkt.

De aanpak van de Slotlaan is een voorbeeld van een eigentijdse interpretatie van een 17e eeuwse magistrale as, waarbij in het ontwerp de verblijfsfunctie centraal staat. Bijzonder materiaal en details van hoge kwaliteit kenmerken dit ontwerp. tlu landschapsarchitecten heeft de toegangen van het park, grenzend aan de Slotlaan, op bijzondere wijze geïntegreerd in de omgeving door middel van gebogen banken.

De Slotlaan heeft zijn hoogtepunt op het plein voor het gemeentehuis, genaamd ’t Rond. Hier is extra aandacht voor de materialisering.

Een ander deelgebied van de herinrichting van het centrum wordt gevormd door de 1e en 2e Dorpsstraat, de oudste straten van Zeist. Deze straten waren verworden tot verkeers-goten en zijn nu weer terug gevormd tot echte dorpsstraten.

In het verlengde van de Dorpsstraten ligt een uitvalsweg van Zeist. Op het kruispunt bij Kosmos, een gebouw uit het begin van de 20e eeuw, komt deze samen met een oude zichtas. Daarnaast bevindt zich een buitenplaats welke het begin van de Dorpsstraten markeert. Met het ontwerp voor de herinrichting van het kruispunt heeft het buro de oriëntatie op deze gebouwen hersteld.