nieuws

De winnende pitch over de Trekvaartzone in Kampen staat nu online. Met deze pitch wist tlu landschapsarchitecten 20 juni j.l. de Award Beste Openbare Ruimte van Nederland 2019 te winnen. In de vijf minuten durende film beleef je de Trekvaartzone. Het verhaal wordt vertelt door landschapsarchitect Hanneke Toes (tlu) en bewoner Suzan Hoekstra. De film is gemaakt door Riek de Maar, ook een betrokken bewoner.

Klik hier om de film te bekijken (je wordt doorgestuurd naar YouTube)

Voor meer over de Trekvaartzone, klik hier

Pitch

Tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte in Rotterdam presenteerden Hanneke Toes van tlu landschapsarchitecten met Suzan Hoekstra, bewoner van Het Meer, het project de Trekvaartzone. De presentatie werd ondersteund met een korte film van Riek de Maar, ook bewoner van Het Meer.

Nadat de jury een aantal vragen had gesteld kon het publiek zijn stem uitbrengen. Met een grote meerderheid (70%) is het project De Trekvaartzone in Kampen als winnaar gekozen! We zijn, samen met de gemeente Kampen en de bewoners erg trots op het winnen van de Award. De uitreiking werd dan ook gezamenlijk in ontvangst genomen.

tlu wint award
uitreiking beste openbare ruimte 2019

Juryrapport

Een jury onder leiding van Annemieke Fontein, hoofd landschapsarchitectuur van de gemeente Rotterdam (winnaar 2018), selecteerde de openbare ruimtes uit een 29-tal inzendingen: ‘De Trekvaartzone is middels een geweldig proces met toekomstige bewoners tot stand gekomen en excelleert verder in ambachtelijkheid. Dit tezamen heeft gezorgd voor een prachtige openbare ruimte dat zich volgens natuurlijke patronen door het landschap baant’

In de Trekvaartzone, gelegen tussen stad en buitengebied, staan natuurontwikkeling en recreatief gebruik voorop. Waar het gebied voorheen niet of nauwelijks toegankelijk was biedt het ontwerp nu bij uitstek de mogelijkheid om door het gebied te wandelen, te spelen en te genieten van rust en natuur die hier volop aanwezig is. De jury beoordeelt de Trekvaartzone in Kampen als een plan wat misschien niet direct opvalt, maar wel zeer doordacht en sympathiek is. Er is volgens de jury goed gebruik gemaakt van de bestaande natuur: ‘Het is een ambachtelijk en tegelijk functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. Met bescheiden middelen wordt maximaal effect bereikt. Er is met veel zorgvuldigheid een gebied gecreëerd waar voor elke doelgroep wat te doen is en het water een plek wordt om te verblijven en actief te gebruiken’

Klik hier om meer te lezen over het winnende project.

Projecten op de kaart