nieuws

28 mei 2019, gemeente Kampen

Vandaag is bekend geworden dat recreatieroute De Trekvaartzone genomineerd is voor de Award Beste Openbare Ruimte van Nederland 2019, evenals De Vijfhoek/Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam en de Groene Loper op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Een jury onder leiding van hoofd landschapsarchitectuur Annemieke Fontein van de gemeente Rotterdam (winnaar 2018) selecteerde de openbare ruimtes uit een 29-tal inzendingen.

Trekvaartzone – Het gebied Trekvaartzone is een stedelijk uitloopgebied aan beide zijden van de Trekvaart in IJsselmuiden, vroeger een oude handelsroute tussen Zwolle en Kampen.

Door eenvoudige ontwerpingrepen is het voorheen ontoegankelijke gebied bereikbaar geworden voor zowel rolstoelgebonden meervoudig gehandicapten als kinderen die zich wagen in oude klimbomen of op kleine doorwaadbare plaatsen en wandelaars met honden. Door bruggen en wandelpaden wordt de landschappelijke zone tussen Trekvaart en woonwijk en bosrijke terrein rond een zorginstelling en natuurijsbaan met elkaar verbonden. Ook wandel- en kanoroutes vanuit stad (Kampen) naar het buitengebied zijn aangehaakt op dit gebied.

Niet alleen het ruimtelijk samengaan van stads- wijk- en buurtniveau, maar vooral ook  het maatschappelijk samengaan geeft dit gebied zijn kracht. Zowel met de toekomstige bewoners van de wijk, de kinderen uit de wijk en de bewoners van de zorginstelling zijn diverse participatiemomenten georganiseerd. Dit heeft een grote betrokkenheid gegenereerd. Bij de opening van het terrein waren omwonenden en kinderen in grote getalen aanwezig om de eerste ‘officiële wandeling’ door het gebied af te leggen. Ook het beheer in de toekomst wordt mede opgepakt door wijkbewoners en andere betrokkenen.

De jury oordeelt dat er goed gebruik is gemaakt van de bestaande natuur. ‘Het is een ambachtelijk en tegelijk functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. Met bescheiden middelen wordt maximaal effect bereikt. Er is met veel zorgvuldigheid een gebied gecreëerd waar voor elke doelgroep wat te doen is en het water een plek wordt om te verblijven en actief te gebruiken.’

20 juni – De jury hanteerde bij de beoordeling drie hoofdcriteria ‘functionaliteit’, ‘robuustheid’ en ‘esthetiek’. Op donderdag 20 juni pitchen de finalisten hun inzending op het Landelijk Congres Openbare Ruimte in de Rotterdamse Schouwburg en zullen zij publiekelijk worden ondervraagd door de jury.

opening – 12 april j.l. was de feestelijke opening van recreatieroute De Trekvaartzone in IJsselmuiden. Deze zone ligt aan de oude Trekvaart en de nieuwe woonwijk Het Meer. Een deel van de route ligt ook ten zuiden van de Trekvaart bij het nieuwe zorgcentrum Philadelphia en prikkelen op een aantal plaatsen de zintuigen. Er zijn verschillende bruggen en vlonder aangelegd, gemaakt van gerecycled kunststof en composiet. Zie en hoor meer over de opening in deze film.

composietbrug over de Trekvaart
Projecten op de kaart